Ekstra refleksion over hvad du kan i forbindelse med inspirationen i Samtale & Ledelse

Gå på opdagelse i din refleksion over hvad du kan

Det er et yderst konkret spørgsmål, som får dig til at stoppe op og overveje det som er muligt, at du kan lige nu. 

Der er også varianten: Hvad har du?
Her handler det om at overveje det, som du har til din rådighed lige nu. 

Begge spørgsmål er gode. Når du får det ene, så kan du faktisk skifte det ud med det andet, mens du overvejer dit svar.

De hænger nemlig sammen på mange måder, fordi de begge spørger ind til dine muligheder lige NU. Det, som DU KAN og det, som DU HAR.

Jeg er fan af disse to spørgsmål, fordi de sætter gang i at du opdager hvad der allerede er tilgængeligt at gribe fat i for at lykkes eller komme i gang. 

Det vil sige, at du skal ikke ud og hente noget, lære noget eller bede om noget. Du enten KAN eller HAR det allerede og skal bare aktivere det. 

Måske på en anden måde end du plejer. Og det er særligt i de situationer, at din udvikling virkelig opstår.

Jeg kan anbefale dig at gå på opdagelse i en refleksion over hvad du kan og hvad du har. 

Hvad har du opdaget?

I forhold til det, som du har læst i inspirationen Samtale & Ledelse ... hvad kan du gribe fat i og ændre en lille smule?
Spørgsmålet handler om, at du tænker over det som du har læst og overvejer det i forhold til dig og din hverdag. Og særligt dét, som ligger lige til højrebenet, at du fx giver en ekstra opmærksomhed eller justerer i en ny retning.

Hvilke nye spørgsmål kan opstå i refleksion over det du kan?

Ud fra det, som du har opdaget ... hvad har du allerede til din rådighed, der kan hjælpe dig?
Jeg håber naturligvis at du har læst noget, som du ikke før havde tænkt på denne måde, eller vidst i forvejen. At du undervejs har opdaget meget, som du allerede kan og har. 

Men jeg håber også, at du er blevet mere nysgerrig på at overveje de kompetencer og de muligheder der ligger skjult eller, som du endnu ikke har taget i brug. Hvad kan det være, som du også kan?

Hvad gør du nu?

Når du er blevet mere bevidst ... hvad kan du starte med?
Det første skridt kan gøre hele forskellen for dig. Det kan være en opmærksomhed mod noget. Det kan være at tale med en kollega om din idé. Eller det kan være at genoptage en rutine, som du tidligere har haft succes med. Ud fra dagens refleksion, så handler det altså om noget du nemt kan gøre eller tage i brug.

Når du giver dig tid til refleksion over hvad du kan, skaber du et værdifuldt rum for at genopdage dine egne ressourcer. Det kan lyde simpelt, men ofte er vi ikke opmærksomme på, hvor meget vi faktisk kan – før vi stopper op og undersøger det. Mange har en tendens til at fokusere på begrænsninger og mangler, men ved at vende blikket mod dine egne evner, erfaringer og muligheder, bliver det tydeligt, at du allerede har meget med dig.

Refleksion over hvad du kan ( og har)  er ikke kun en personlig øvelse – det er også en vigtig ledelseskompetence.

Når du som leder bliver bevidst om, hvad du selv kan, bliver du bedre til at inspirere andre til at opdage, hvad de kan. Det styrker både samarbejdet, kommunikationen og tilliden i teamet.

Tre anbefalinger, når du dykker mere ned i din refleksion over det du kan:

For det første, sæt dig ned én gang om ugen og skriv tre ting ned, du allerede kan gøre, som kan gøre en forskel i dit arbejde eller i samarbejdet med andre. 

For det andet, brug refleksion over hvad du kan som en metode i dine samtaler med medarbejdere – spørg ind til, hvad de allerede kan tage i brug.

For det tredje, del dine egne opdagelser med dit team; det styrker den fælles læring.

Tre vigtige opmærksomhedspunkter:

  1. Vær opmærksom på, at refleksion over hvad du kan kan få dig til at opdage områder, hvor du ikke bruger dine evner fuldt ud. Det kan give anledning til undren eller frustration. 
  2. Husk også, at du ikke skal kunne alt selv – refleksionen handler ikke om perfektion.
  3. Endelig: Vær nysgerrig på, hvordan du kan bruge dine kompetencer på nye måder – uden at tro, at det kræver store forandringer.


Når refleksion over hvad du kan bliver en naturlig del af din hverdag, vil du opdage, at du står langt stærkere, end du tror.

Jeg skriver om samtaler og ledelse fordi jeg har utallige gange hørt og oplevet i medarbejdergrupper og blandt ledere, hvor ofte der tales om alt det, som de ikke kan eller ikke har. Og næsten altid glemmer de at tale om det, som de faktisk godt kan og allerede har.

Måske ligger det i vores natur, altid at søge mod noget nyt. Og lige her, ligger konsulenter som jeg vores forretning. Fordi vi kan hjælpe med at finde det nye. Nogle gange er det både ærgeligt og direkte forkert. Fordi svarene og løsningerne har I allerede. 

Derfor vælger jeg, at dele ud af min viden, min erfaring ganske gratis gennem inspirationen i Samtale & Ledelse. Og jeg håber at det hjælper dig og jer til at finde det frem, som I allerede kan og har.

Skulle du have brug for mere inspiration og hjælp hos mig, så ved du helt sikkert allerede hvordan du kan få adgang til Samtale Manualen. Som en ekstra inspiration, kan jeg også besøge jeres ledergruppe. Se mere om det lige her!

Kærlig hilsen, Mette 🌸

>