Værsgo´ her er 3 aktive anbefalinger til dig
Sådan kan du forberede en god samtale med dine medarbejdere
Der er meget på spil hver dag på arbejdspladsen for både medarbejdere og ledere. Og meget af det kommer til udtryk i de daglige samtaler. Det kræver både tryghed og engagement, at alle vil sige deres mening ift. arbejdet og samarbejdet. Den gode samtale kommer derfor ikke af sig selv. Her får du 3 aktive anbefalinger, som har en praktisk tilgang.
Eksempler på det, som kan være et problem hos dig.
Hvis du kan genkende variationer af disse eksempler, så kan disse 3 praktiske anbefalinger hjælpe dig.
1. Forbered progressive spørgsmål
Du kan forberede 5 enkle spørgsmål. Det er ikke sikkert, at du bruger dem præcist som du har forberedt. Men din forberedelse vil være en kæmpe hjælp på dagen.
- Det indledende spørgsmål er det, som forklarer emnet I skal tale om. Dvs ikke det, som du ved. Men i stedet lægge op til at dine medarbejdere kan sige noget om deres viden, meninger og erfaringer. Fx: Hvorfor er det vigtigt, at vi taler med hinanden om dette?
- Det næste spørgsmål involverer den enkelte. Det er derfor spørgsmål, hvor det er muligt at sige noget om den betydning som emnet har for dem. Bekymring, ansvar, værdi osv. Fx: Hvordan oplever du, at det påvirker dig?
- De tredje spørgsmål skal handle om være fælles om emnet. Den større betydning og mulighederne. Hvad kan ske og hvad må ikke ske. Fx: Hvad skal vi være opmærksomme på, at hjælpe hinanden med?
- Det fjerde spørgsmål skal sigte mod enighed. Ud fra det, som der er talt om i dag, hvad kan I aftale med hinanden. Fx: Hvad kan vi blive enige om i dag?
- Det femte spørgsmål skal være en anerkendelse af indsatsen i samtalen. Du kan derfor spørge om: Fx: Hvad gik godt i vores samtale i dag?
2. Overvej hvordan I skal tale sammen
Du har sikkert prøvet at stille et spørgsmål ud i gruppen og blive mødt af tavshed. De fleste har den vane, at efter en præsentation af emnet - så kommer spørgsmålet: Er der nogen spørgsmål?
Overvej i stedet hvordan, at alle får mulighed for at forholde sig til dine gode spørgsmål.
Dvs inden, at de skal svare højt til alle i lokalet.
Det har betydning for trygheden, at få lov til at forsøge sig med forskellige formuleringer, før svaret skal lyde højt i rummet.
Når det sker i mindre grupper, er der også mulighed for at alle vil udtrykke sig. Det er faktisk dét, som har den største betydning for at blive set og hørt, at nogen har lyttet. Også selvom det ikke er alle.
Det kan fx være med den, som de sidder ved siden af.
Du giver dem ét spørgsmål ad gangen, hvor de kan tale sammen. Efter nogle minutter, kan du stille spørgsmålet: Hvad kom I til at tale om?
Og denne gang vil du have en større succes med at få svar.
Du vil endda opleve, at de vil hjælpe hinanden og fx sige: "Anne havde et godt svar, vil du selv sige det?
3. Vælg din holdning
Mens du forbereder spørgsmål og metoder at tale sammen på, så tænk på den tilgang som du vil have til dine medarbejdere i samtalen.
- Hvordan tror du, at de gerne vil opleve dig?
- Hvilket humør vil du gerne smitte dem med?
- Hvilken adfærd hos dig vil føre til, at de vil være engagerede i samtalen?
- Aftal med dig selv, hvordan du vil komme ind i den tilstand - før samtalen går i gang.
Her er nogle kloge ord til lederen, som er gode at tænke over:
1. Det handler ikke om dig. 2. Det hele handler om dig.
Kilde: Ukendt
Om du vil det eller ej, så har du en kæmpe påvirkning på dine medarbejdere. De holder øje med dig, det du gør og måden du gør det på. Og det de oplever, fortæller de til hinanden.
Det er op til dig, at være på forkant med deres oplevelse af samtalen. Og du spiller en afgørende rolle, at de oplever det trygt og interessant at tale med hinanden.
Er Samtale Manualen
noget for dig?
Når du vil have mere inspiration til at bruge disse 3 aktive og praktiske anbefalinger, kan du med Samtale Manualen få adgang til massevis af interessante spørgsmål ift. forskellige typer af samtaler.
Du får metoder med enkle forklaringer, som vil give dig idéer til samtalerne hos jer. Uanset om samtalen sker online eller i mødelokalet.
Jeg vil meget hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, om dette er noget du kan bruge i din ledelse.
Du er derfor meget velkommen til at skrive til mig - og vi aftaler en uforpligtende samtale.
Du er også velkommen til at ringe til mig ...
Med smil, Mette Berner